20160629

Enige tijd geleden

Lezerspost
L.S.
Dit boodschappenbriefje vond ik al weer enige tijd geleden in de kar van Albert Heijn.
Ik kwam het pas weer tegen.
Vriendelijke groet,


20160622

Dubbelzijdig beschreven

Lezerspost
Beste Tefke van Dijk,
Dit briefje vond ik in het gras, honderden meters van de supermarkt, in Utrecht.
Dubbelzijdig beschreven; hopelijk vergat de eigenaar het niet om te draaien....
Hartelijke groet,




20160617

Precies € 4,- te besteden

Lezerspost
Goedendag
Bijgaand briefje vond ik in de Albert Heijn in Amsterdam-Oost.
Voor als je precies € 4,- te besteden hebt.
Vr groeten

20160614

Haast vaderdag

Lezerspost

Het is haast “vaderdag” dus ben ik aan de late kant voor “moederdag” maar het zou toch iedere dag moederdag moeten zijn! Deze persoon lost het op met een kaartje voor haar / zijn moeder, zou dat ook gebeuren voor de vader?

Omdat ik volwassen kinderen en daarbij een schare kleinkinderen heb, gaan wij op stap en kunnen zij het lekker met elkaar vieren voor zover ze daar tijd aan besteden. Met al die werkende ouders is een moeder/vaderdag een beetje achterhaald. Goed voor de winkeliers, dat wel.

Dit jaar was ik in die periode in Amerika en wel in Minneapolis. In de geweldige grote Walmart-winkel, haast een winkelstad, de boodschappen gehaald en daar, aan mijn kar (wat is die enorm groot!) hing dit briefje.

Ik ben al wat ouder en in de winkel vragen ze altijd of ik een rolstoel boodschappenkar wil gebruiken. Zo een met een vlaggetje zodat ze mij kunnen terugvinden.

Weer thuis en nog nagenieten van de camper reis.
Met vriendelijk groet





20160608

Slechts eenmaal gevouwen

Lezerspost
Hallo,
Afgelopen zaterdag vond ik dit boodschappenbriefje. Hij lag in het kinderzitje van een karretje, bij AH in Enschede Stadsveld (Weth. Nijhuisstraat). Hij was slechts eenmaal gevouwen, mede daardoor viel hij me op, want groot. De verticale vouw heb ik er nu bij gemaakt ivm met de envelop.
Opvallende letters. En nog opvallender: de helften "op de kop".
Benieuwd of u er een analyse op los kunt laten.
Met vriendelijke groet,


20160606

Verhaal van collega-verzamelaar

Briefjesverhaal
Keurige brief, net handschrift en een stapel boodschappenbriefjes gebundeld met een paperclip.

Dan weet je meteen: daar zit een verhaal achter. Gelukkig staat er ook een mailadres bij. Wat volgt is een prettige mailwisseling en beetje bij beetje leer ik de collega-briefjesverzamelaar kennen. Wat vindt ze leuk aan boodschappenbriefjes? Waar vindt ze de briefjes? Waarom besloot ze die mee te nemen en te bewaren? Maakt ze zelf ook boodschappenbriefjes? Wat valt haar op aan boodschappenbriefjes van anderen en blijft ze briefjes verzamelen?

Lees het verhaal van Volkskrant-lezeres Lia van Ipenburg-Couprie:

Verbindingen en verhoudingen
“Door de rubriek in Volkskrant magazine hebben boodschappenbriefjes mijn aandacht. Ik vind in de eerste plaats het handschrift interessant. Ik kijk naar verbindingen, verhoudingen, vormen en grootte. Bij groot geschreven briefjes bedenk ik dat de schrijver misschien een leesbril nodig heeft. Of misschien schrijft hij/zij niet vanuit de vingers maar vanuit de pols en onderarm. Zijn er verbindingen? Zo ja, zijn die verbindingen tijdens het schrijven gemaakt of zijn zij gelast? Hoe verhouden de hoofdletters zich ten opzichte van de kleine letters? En zijn de letters even groot? Zijn de stokken van b, k, l hoger dan die van d en t? En hoe zijn de vormen van de letters? Komen ze overeen met de vormen zoals je die als kind op school leerde? Soms probeer ik ook te bekijken of het briefje door een linkshandige of een rechtshandige is geschreven.”

Grote en kleine motoriek
“Ik heb een achtergrond in het onderwijs. Ik ben in 1967 begonnen als juf in het regulier onderwijs. Later maakt ik de overstap naar een school voor kinderen met leer- en opvoedingsproblemen. Op deze laatste school stond motorische ontwikkeling bovenaan. In de praktijk waren we (de leerkrachten en de leerlingen) ieder dagdeel bezig met gerichte oefeningen voor de grote en kleine motoriek. Ondertussen volgde ik opleidingen voor remedial teacher en andere specialisaties. Daar kreeg ik de theoretische kennis van alle schoolvakken en dus ook van schrijven. Van lieverlee groeide mijn kennis van het proces en het product van het schrijven. Schrijvende handen en het geschrevene wekken hierdoor meteen mijn belangstelling en het Groot Nederlands Dictee is voor mij dus ook een aandachtstrekker. Ik heb geen betaalde baan meer, maar onderwijs blijft me activeren.”

Student of feestje?
“Ook de inhoud van de briefjes wekt mijn nieuwsgierigheid. Hoeveel verse spullen staan er? Wanneer er vooral chips, cola en bier op staan, zou dit een briefje van een student kunnen zijn. Of geeft iemand een feestje? Welke maaltijd kan e boodschapper van de ingrediënten maken? En de fouten in de spelling vallen ook meteen op en zijn het overdenken waard.”

Verkreukeld, nat en gescheurd
“Ik vind de briefjes in en om het flatgebouw, in het park, op weg naar de winkels, in het winkelwagentje. Soms zijn ze droog en recht. Maar meestal zijn ze verkreukeld, nat en enigszins gescheurd. De inkt van een pen is dan doorgelopen en het geheel is vlekkerig geworden. Toen ik de rubriek zag besloot ik om ze te sparen en op te sturen. Ik dacht: 'Dan heeft Tefke veel vergelijkingsmateriaal.'. Ik had ze kunnen scannen maat koos voor opsturen om de belevenis van het papier door te geven.”

Weg vinden in kookboek en supermarkt
“Zelf maak ik altijd boodschappenbriefjes. Ik doe nog maar drie jaar boodschappen. Mijn man deed dat altijd. Nu is hij overleden en doe ik de inkoop. Omdat ik ook nooit gekookt had, moest ik mijn weg in het kookboek en de supermarkt vinden. Een briefje is dan handig. Ik schrijf ze met potlood en probeer de lijst zo te maken dat de route in de supermarkt ermee correspondeert. Ik maak ook to-do-lijstjes. Vooral tijdens drukke weken komen die goed van pas. Wanneer mijn man naar de dokter ging, maakte hij ook altijd een lijstje. Daarop stonden gesprekspunten en vragen. Hij maakte het op de computer en printte het tweemaal: een exemplaar voor de arts en een exemplaar voor hemzelf.”

Soort van jammer
“Het valt me op dat alle briefjes zo verschillend zijn. Ook de kwaliteit van het papier wisselt sterk. Nu ik eenmaal mijn ogen en aandacht op de briefjes heb gericht, blijf ik de boodschappenbriefjes oppakken en neem ik ze mee naar huis. Toch valt me op dat er de laatste weken minder briefjes liggen. Heeft dat met de economische ontwikkeling te maken? Is het niet meer zo belangrijk om met het huishoudgeld uit te komen? Mag het een onsje meer zijn? Ik zie ook regelmatig klanten die de boodschappen op hun telefoon hebben staan. Tja, dat is een soort van jammer.”

[met dank aan Lia van Ipenburg-Couprie] 

20160603

Een leuke Pasen?

Gastanalyse van Felicie van den Hoek
Pasen staat voor de deur en dit boodschappenbriefje geeft een inkijkje in meer dan alleen de boodschappen. Het lijkt me dat we hier te maken hebben met een zuinige, praktische dame. Alles op één memo'tje gekrabbeld.Het recept van Onno Kleyn is uit de Volkskeuken. Zoete aardappelen, rode kool en walnotenmayonaise. Vast en zeker voor de vegetarische schoondochter. En, nou ja, vooruit, de andere gasten moeten het ook maar lekker vinden. Pesto, knoflook en doperwten… een >'tje verklapt dat zij iets met elkaar gaan doen, maar wat? Eieren spelen ook een belangrijke rol want een uitroepteken. O ja, die zijn in ieder geval nodig bij het recept met de rode kool. Een kat of meerdere.. Altijd gezellig en ook daar wordt aan gedacht.

De achterkant van het briefje is het to-do-lijstje. Vriendinnen bellen, mailen, een verjaardagskaart sturen. De sociale agenda moet ook voor Pasen zijn afgewerkt. Dan nog naar de kapper en toch ook nog even naar Franse les. Zit het er dan nog in om een taart, Creme der Aa te maken? Daar heeft ze altijd zo'n succes mee en dan is ze gelijk klaar voor een groot gezelschap. En een advocaatje voor tante Rieks hoort er natuurlijk ook bij. Als ze tijd heeft nog even de tuin gezellig maken, bloemen kopen voor de bakken. Kortom, het moet een leuke Pasen worden!









20160601

Hebberd Tinus

Lezerspost
Gevonden bij Dirk.
Vond het wel intrigerend met die Flesjes, Stokjes en Rondjes. Weet gij wat dat zijn, en wat een hebberd is die Tinus dat ie zowel Stokjes als Rondjes moet.
Verder pleit ik ervoor dat de spelling van yoghurt bij het volgende Volkskrantdictee goed wordt gerekend.

de groeten,